Online plaćanje

Prodaja putem interneta je brzo rastuća grana koja privlači sve više i više kupaca.  Online kupnja je u svijetu sasvim normalna pojava. U hrvatskoj i dalje postoji određena doza nepovjerenja prema internet kupnjama, ali definitivno raste iz godine u godine tako da postoji mnoštvo prostora za napredak i pronalazak svog mjesta na tržištu.

Ukoliko ste ikad radili ili planirate pokrenuti svoj web shop sigurno ste čuli pojam „Payment gateway“. Kod nas se to odnosi na online plaćanje, odnosno sustav koji će procesirati plaćanja vašoj web stranici, aplikaciji… To je jedna od najvažnijih tehnologija koja je danas ukomponirana u svijet web-a i esencijalna stvar za funkcioniranje vašeg web shopa.

Danas postoji mnoštvo moćnih i popularnih sustava za plaćanje, a vi morate odabrati kojem ćete povjeriti brigu o osjetljivim informacijama vaših klijenata.

Ukratko, payment gateway je online verzija POS uređaja koje ćete vidjeti u fizičkim trgovinama. Web stranica putem njega preuzima podatke sa kartice kupca, kontaktira banku i vrši naplatu dok vi dobijete potvrdu da je sve uspješno plaćeno i procesirano.

Tvrtke koje razvijaju ovakve sustave naplaćivanja naravno žele na njima zaraditi. Najčešće je to u obliku postotka na svaku vašu transakciju, ali ovisno o poslovnom modelu može biti i mjesečna članarina, ili pak kombinacija oboje.

Svaki ponuđač ovakvog sustava će također imati određene uvjete koje ćete morati ispuniti kako bi se koristili njihovim payment gateway sustavom i biti će na vama da se prilagodite tim uvjetima kako bi dobili odobrenje.

Evo popisa sustava za online plaćanje za koje smatram da su najbolje opcije za nove web trgovine i koje osobno implementiram.

Corvus Pay

Prva je FinTech tvrtka u Hrvatskoj koja je dobila licence za izvršavanje usluge iniciranja plaćanja. Danas ju koristi preko 800 web shopova i aplikacija u Hrvatskoj i ima 35% e-commerce tržišta u RH. Uz to prihvaća rad s 10 banaka u HR.

Uz to Corvus Pay se brzo i jednostavno integrirati u razne u e-commerce platforme kao što su Joomla, WordPress, Shopify, Magento itd…
Osnovne cijene koje smo pronašli online su 220 Kn minimalna mjesečna naknada + 0,5% po svakoj transakciji gdje je minimalni iznos po transakciji 0,20 Kn.
Kontaktirajte njihov tim, popunit ćete upitnik i odgovori na neka njihova pitanja. Njihov tim će vam se javiti sa točnim cijenama.

WSPay

Hrvatski ponuđač za online autorizaciju kartica u realnom vremenu. Uz to nude i druga relevantna rješenja. Idealno za e-commerce kanale prodaje kao sto su web shopovi ili neka drugih prodajnih mjesta.

Kao i u slučaju Corvus Pay-a, korišten je od strane velikog broja hrvatskih tvrtki te je opće prihvaćen sustav od strane najvećih hrvatskih banaka, a uz to nudi i jednostavnu integraciju u web trgovine.

WSpay naplaćuje godišnju licencu za korištenje sustava 2380,00 Kn + PDV.
Ukoliko kupac koristi Mastercard tada naplata za promet do 13 000,00 Eur iznosi 0,38% i 0,18% iznad 13 000,00 Eur. Prednost ovdje je da ne naplaćuju iznos po transakciji za kartično plaćanje osim Mastercarda. Ukoliko ste tvrtka ste sa većim godišnjim prometom, WSpay je zbog sustava plaćanja rješenje za vas.

 

PayPal

Paypal bez sumnje nudi jedan od najpopularnijih načina plaćanja u svijetu, isto tako i putem web trgovina. Danas je u svijetu preko 17 milijuna korisnika paypala.

Otvaranja paypal računa, i privatnog i poslovnog je potpuno besplatno i nemate godišnjih ni mjesečnih troškova vođenja računa.

Ovdje možete pogledati iznose koje vam naplaćuje paypal:
https://www.paypal.com/us/webapps/mpp/merchant-fees

Ukratko, pošto ste van USA (pretpostavljam) plaćate 4.4% na svaku transakciju + 0.30$

Paypal nudi mnoštvo pogodnosti i uistinu je vrlo popularan način plaćanja i uz to ne morate plaćati nikakve mjesečne ili godišnje troškove za korištenje. Ipak, kada se pogledaju iznosi koji naplaćuju po transakciji ovisno o količini prometa može biti vrlo skup, a trebate uzeti u obzir i da ćete u jednom trenutku povlačiti novce sa paypal računa sto će vas također koštati. Također potencijalno morate provjeriti koje banke će uopće prihvatiti povlačenje sredstava sa paypala.

*** Hrvatske banke su napokon počele snižavati iznose za povlačenje sredstava iz inozemstava pa ovo vise nije tako velik teret.

2CheckOut

Vrlo popularna platforma za prihvaćanje plaćanja na web stranicama i web trgovinama. Može ga se relativno jednostavno integrirati sa mnoštvom platformi.
Rade sa preko 230 zemalja uključujući i Hrvatsku, a ovdje možete pogledati više: https://www.2checkout.com/global-payments/

Dopuštaju plaćanje putem kartica, paypal-a, a imaju sličan model plaćanja kao i Paypal. Više pogledajte ovdje https://www.2checkout.com/pricing/

Ukratko naplaćuju 3.5% + 0.30€ za svaku transakciju ukoliko prodajte proizvode. Potencijalno ovo može biti nešto skuplje ukoliko ste van SAD-a. Za sve detalje je najbolje kontaktirati njihov tim kako bi vam dali točnu ponudu.

Braintree

Braintree je sustav za naplaćivanje ali i mnogo više od toga. Vrlo je sličan 2checkout-u modelu. Možete primate uplate putem paypal-a, kartica, ali i digitalnih novčanika kao što su google pay, apple pay ….
Neke od vodećih svjetskih tvrtki koriste upravo Braintree.

Kao i ostali sustavi podržavaju širok spektar platformi u koje ih je relativno lako integrirati. Cijene možete pogledati ovdje https://www.braintreepayments.com/hr/braintree-pricing

Ukratko iznosi su nešto niži, 1,9% + 0.3 € po svakoj transakciji. Također nema mjesečnih i godišnjih naknada što ga čini nešto povoljnijom opcijom. Trebate obratit pozornost na iznose koje naplaćuju u slučaju povrata proizvoda o čemu više na linku iznad.

Zaključak

Odabir payment gateway-a je izuzetno važna odluka koja će na neki način usmjeriti i vaše poslovanje. Izbor će se najčešće ovisiti o količini transakciji, iznosu prometa, dali vam je važnije platit više u početku, a nešto manje po transakciji i obrnuto…

Isto tako morate biti svjesni da ako radite povrat sredstava, što se nekad događa u trgovini, određeni ponuditelji će potencijalno naplatiti povrat sredstava nešto više.

Ukoliko imate ili očekujete veći promet, uvijek se javite ponuđačima za posebnu ponudu jer potencijalno možete dobiti bolje uvjete, te uvijek, ali uvijek pročitajte sve napisano u sitnim slovima i o skrivenim troškovima.

Obrađujemo i razne druge teme, pogledajte naše članke.

Kao i uvijek, ako imate pitanje, ne slažete se s nečim iz članka ili mislite da treba prepravak, ostavite komentar, uvijek sam za razgovor 🙂
Osobno sam fan i blockchain tehnologije pa ukoliko netko želi prihvaćati i kripto valute u svojoj trgovini javite nam se da popričamo 🙂

One Reply to “Online plaćanje”

Ostavite komentar