Kako otvoriti paušalni obrt

Odlučili smo se dotaknuti teme otvaranja paušalnog obrta i podijeliti svoja iskustva s vama. Od poznanika, prijatelja i kolega smo dobili mnogo upita “Koliko je teško otvoriti paušalni obrt? Dali ga je komplicirano vodit? Tko ga može otvorit?” 
U nastavku  članku ćemo vam opisati proces otvaranja paušalnog obrta u 2019-oj godini i podijeliti vlastita iskustva.

Sadržaj teksta:
1. Što je paušalni obrt
2. Što moram znati?
3. Koraci prilikom otvaranja paušalnog obrta.
4. Što dalje?

Što je Paušalni obrt?

Prije nego krenemo na temu “Kako otvoriti paušalni obrt” idemo objasniti što je to paušalni obrt, popularno zvan i paušal. Paušalni obrt je trenutno najpopularniji oblik poslovanja, osobito za mlade poduzetnike i osobe koje razmišljaju o ulasku u poduzetničke vode. Razlog zbog kojeg je takozvani “paušal” tako popularan posljednjih godine u Republici Hrvatskoj je jednostavnost, cijena i brzina otvaranja obrta, isto tako zatvaranja obrta [Da se ne zavaramo, ne uspije svaki obrt stoga je ovo vrlo važna stavka] te vođenja poslovanja. Temu Kako vodit paušalni obrt?” ćemo obratiti u idućem članku i podijeliti s vama. Isto tako ćemo uskoro obraditi temu “Poticaji za samozapošljavanje“.  Tema je vrlo aktualno i često dobijem pitanja o procesu pošto je Croator Web studio pokrenut s upravo tim sredstvima.

 

Što moram znati?

Počnimo s razlogom iza imena Paušalni obrt. Paušalni obrt je u mnogo čemu sličan običnom obrtu, a glavna stvar koja ih dijeli je upravo paušalno oporezivanje. Što ovo znači?
Ovo znači da porez koji plaćate Republici Hrvatskoj u, ajmo se tako izrazit “ratama”. Da budemo točni kvartalnim “ratama”. Svaka 3 mjeseca ste dužni u Proračun RH uplatiti iznos koji je prethodno određen. Taj porez se određuje na temelju razreda primitaka + prireza mjesta u kojem vam je sjedište. Razrede pogledajte u tablici ispod.

iznos-poreza-za-paušalce-2019

Još par kratkih informacija i prelazimo na korake prilikom otvaranja obrta. Glavna stvar koje morate biti svjesni prilikom otvaranja bilo kakvog obrta je da odgovarate svom svojom imovinom. Iz tog razloga ulazak u poduzetničke vode shvatite vrlo ozbiljno te budite ažurni prilikom plaćanja svojih dugovanja i obaveza prema partnerima i državi. Knjige koje morate voditi su obrazac KPRObrazac PO-SD i možete ih voditi sami te niste dužni pratiti troškove, samo ulazne račune. Paušalni obrt se može otvoriti van sustava PDV-a, do iznosa 300000,00 Kn godišnje, što znači da ne morate zaračunavati porez na svojim računima. To na računima mora biti naznačeno. Uz to, ukoliko ne poslujete s gotovinom niste obveznik fiskalizacije. Više o tome u članku Kako vodit paušalni obrt?

Koraci prilikom otvaranja paušalnog obrta

Evo nas i na, vjerujem za mnoge, najzanimljivijem dijelu. Nakon što ste smisli poslovnu ideju i ime za poslovanje vrijeme je da se počnete “hrvat” s hrvatskom administracijom. Nije ništa strašno! Prije nego krenemo sa koracima, znajte da paušalni obrt možete otvoriti i putem usluge e-obrtCroator Web Studio je otvoren “old school” načinom, znači od šaltera do šaltera pa ću ja opisati ovaj način, iako sam čuo pozitivne stvari za otvaranje obrta putem e-obrt platforme.  *Morate imati e-građanin postavljen za pristup uslugama e-obrta. 

Pretpostavimo da imate ideju, sjedište obrta i ime obrta spremno. Vrijeme je da razmislite kojim djelatnostima će te se baviti. Pregledajte Nacionalnu Klasifikaciju djelatnosti i pronađite svoju. Možete dodati više od jedne, ali imajte na umu da određene djelatnosti zahtijevaju minimalne uvjete. Kada ste u nadležnomu tijelu za otvaranje obrta, zatražite da vam se pojasne djelatnosti. Isto tako u mom slučaju su gospođe bile ljubazne i predložile mi koje djelatnosti bi mogao/treba imati za poslovanje kojim se želim baviti.

U nadležno tijelo će te doći sa ispunjenim OR obrascem, osobnom iskaznicom, a prethodno je potrebno izvršiti plaćanje za registriranje obrta i troškove izdavanja obrtnice u iznosu 270,00Kn.

Za poslovanje morate napraviti svoj pečat te otvoriti bankovni žiro račun. Prije puta u banku, osigurajte da sa sobom imate osobnu iskaznicu, obrtnicu i pečat.

Slijedeći su Mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Potrebni su vam formulari M-11P i M-1P koje možete dobiti u svakoj papirnici. Uz njih ponesite i kopiju rješenja o početku rada obrta i vaš pečat.

I onda vam je ostala samo porezna uprava. Dužni ste se prijaviti unutar 8 dana od početka poslovanja. Tu će te zatražiti da se vaš obrt paušalno oporezuje što se radi putem RPO obrasca.

Što dalje?

Sada kada znate kako otvoriti paušalni obrt, što dalje? Pa osobno se nadam se da vam je tekst iznad uspio pojasniti kako se proces otvaranja obrta kreće i ponuditi osnovne informacije o Paušalnom obrtu. Radimo na dodatna dva članka kako bi smo detaljno objasnili Kako vodit paušalni obrt te Poticaji za samozapošljavanje. Na taj način bi vam htio dočarati cijelo iskustvo i olakšati odluku svim budućim poduzetnicima. Istovremeno želim vam dati ideju za izvore financiranja projekata i informacije iz prve ruke po pitanju vođenja istih.

Ostavite komentar