Poticaji za samozapošljavanje

Idemo krenuti od početka i pojasniti što su to uopće poticaji za samozapošljavanje, tko ih nudi i o kakvim se iznosima radi.

Potpore za samozapošljavanje su državne potpore sufinancirane iz EU fondova koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama, a prijavljene su u zavodu za zapošljavanje.

Sad će velik broj reći ovo nije za mene, ja sam zaposlen. Istina, ali uvjet da se prijavite za poticaje su prijava na zavodu za zapošljavanje barem jedan dan.

Idemo krenuti od početka i pojasniti što su to uopće poticaji za samozapošljavanje, tko ih nudi i o kakvim se iznosima radi.

Poticaji za samozapošljavanje su državne potpore sufinancirane iz EU fondova koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama, a prijavljene su u zavodu za zapošljavanje.
Sad će velik broj reći ovo nije za mene, ja sam zaposlen. Istina, ali uvjet da se prijavite za poticaje su prijava na zavodu za zapošljavanje barem jedan dan. Iz vlastitog iskustva ovo mogu potvrdit jer je to točan broj dana kojih sam ja bio nezaposlen kada sam se prijavio. Iznosi potpora se konstantno mijenjaju. Tako su u 2019oj godini iznosile do 55000,00 Kn, odnosno 70000,00 ukoliko vam kupnja stroja iznosi preko 50% vrijednosti potpore. Niže u tekstu možete pročitati više o svemu.

Više o programu samozapošljavanja možete saznati na službenim stranica zavoda za zapošljavanje.

Tko se može prijaviti?

Poticaji za samozapošljavanje su mjera samozapošljavanja koju nudi HZZ. Program je namijenjen nezaposlenim osobama prijavljenim u evidenciju zavoda i koji su prošli aktivnosti vezane uz samozapošljavanje.

Ovo pojednostavljeno znači da ste prijavljeni na zavod minimalno jedan dan, da ste savjetniku koji vam je dodijeljen izraziti želju za programom za samozapošljavanje i nakon toga naravno pratili program koji vam je zavod dodijelio.

Vrijeme trajanja

Mjera traje 12 mjeseci, što znači da ukoliko sve prođe u redu i vaš je poslovni plan je prihvaćen, nakon potpisa ugovora vi morate biti zaposleni jedino u obrtu ili tvrtki koju ste pokrenuli na minimalno 12 mjeseci odnosno do isteka ugovora. Ukoliko iz bilo kojeg razloga prekinete radni odnos i promijenite status mirovinskog osiguranja u tom periodu, bit će te dužni zavodu vratit sredstva. Još jedna stvar koja je mene iznenadila, ali apsolutno ima smisla kada pričamo o nekome tko bi potencijalno mogao prekršit ugovor. Zavod će vas tražiti bianco zadužnicu ovjerenu kod javnog bilježnika sa jamcem na iznos od 100000,00 Kn kako bi osigurali naplatu sredstava ukoliko prekršite ugovor.

*** Bianco zadužnica na 100000,00Kn ukoliko je iznos potpore veći od 35000,00 ili na 50000,00Kn ukoliko je manji.

Koji su iznosi?

Sa financijske strane, možete tražit poticaje da 55000,00 Kn odnosno ukoliko 70000,00 ukoliko se kombinira sa programom stručnog osposobljavanja.
– 2 osobe traže poticaje za otvaranje obrta, mogu tražiti do 110000,00Kn
– 4 osobe mogu tražiti do 220000,00Kn za udruživanje u trgovačka društva.
– 5 osoba udruživanjem u zadruge mogu ostvariti do 275000,00

Ovi iznosi mogu biti i veći u određenim okolnostima. Više informacija ovdje.

Neprihvatljivi troškovi

Sredstva poticaja za samozapošljavanje možete koristiti u svrhe opremanja i pripremanja vašeg budućeg poslovanja. Ovdje možete vidjeti popis NEprihvatljivih troškova.

– Kupnja rabljene opreme i rabljenih vozila
– Kupnja sirovine i potrošnog materijala potrebnih za obavljanje djelatnosti
– Kupnja robe/proizvoda za daljnju prodaju porezi, prirezi i komorski doprinosi
– Kupnja telefonskih i mobilnih uređaja
– Zakupnina za poslovni prostor zakupljen od članova obitelji
– Obnova ili uređenje poslovnog prostora, popravak ili ugradnja instalacija u poslovnom prostoru
– Podzakup za poslovni prostor
– Oglašavanje koje provodi drugi subjekt u ime samozaposlene osobe (oglasnici, Internet, druge tvrtke)
– Pretplate na časopise i stručnu literaturu
– Edukacije održane u inozemstvu i online edukacije
– Troškovi stručnih i drugih ispita potrebnih za obavljanje djelatnosti
– Komorske i druge članarine
– Autorski ugovori s drugim osobama
– Trošak istraživanja tržišta
– Najam/leasing vozila i opreme
– Tisak na reklamne predmete
– Doprinosi za druge zaposlenike
– Službena putovanja
– Trošak goriva, guma, cestarina, naplate parkinga za službeno vozilo
– Troškovi održavanja, servisiranja, registracije automobila
– Temeljni kapital kod osnivanja trgovačkog društva
– Kupnja udjela u već postojećoj tvrtki
– Troškovi premija osiguranja
– Režijski troškovi poslovnog prostora i priključci energenata
– Usluge drugih poslovnih subjekata (osim knjigovodstvenih i web usluga)

Proces

Proces je relativno jednostavan, a apsolutno glavna stavka prilikom ocjenjivanja je dobar poslovni plan i održiva ideja. Kasnije ću podijeliti i sustav bodovanje na temelju koje se odlučuje dali će vam poslovni plan proći ili ne. Važno je da tijekom sastavljanja poslovnog plana budite što realniji očekivanjima i na taj način i ispunite plan.

Pretpostavimo da ste se prijavili na zavod i već izrazili želju za pokretanjem vlastitog posla i da ste upućeni na mjere za samozapošljavanje. Prvo što će te morat napravit je otići na predavanje. Nakon predavanja ste slobodni počet pisat, ili ako već jeste i predat poslovni plan. Uz to, važno je da komunicirate sa savjetnikom sa zavoda jer je i to dio bodovanja. U mom slučaju je bilo dovoljno poslat 2 e-maila da radim na planu tijekom tog proces. Dobio sam dovoljno bodova da mi plan prođe. Preporučam mail, jer ukoliko vam plan ne prođe, a ostanete zakinuti za ove bodove, imate s čim dokazati da ste bili aktivni.

Sljedeća stavka je sastavljanje troškovnika. Ukratko, sve ono na što mislite potrošit novce sa zavoda. To najčešće budu doprinosi, knjigovodstvene usluge, oprema i strojevi za rad, izrada web stranica i slično. Ti troškovi naravno moraju biti vezani za poslovni plan, i te troškove će te kasnije pravdati putem računa koji moraju biti na ime tvrtke/obrta i bankovnih izvadaka.

Uz to će te imati par formulara sa zavoda koje će te morati ispuniti koje će vam oni dodijelit. Sve to lijepo ispunjeno predati gospodinu na zavod, pričekate tjedan dva i dobijete odgovor. Možete ostvariti maksimalno 26 bodova, a potrebno vam je 16 da vam se plan ocjeni pozitivno i na prijeđete na sljedeći korak, a to je potpisivanje ugovora. Još tjedan dva da novci sjednu na račun i spremni ste.

Formulari sa zavoda:
– Zahtjev (propisani obrazac)
– Poslovni plan s Troškovnikom (propisani obrazac)
– Izjava o korištenju potpora male vrijednosti
– Izjava o nepodmirenim obvezama
– Izjava o prihvaćanju posljedica ovrhe
– Izjava o registraciji poslovnog subjekta prije odobrenja zahtjeva

Poslovni plan

Nisam u mogućnosti obraditi cijelu tematiku pisanja poslovnog plana, ali mogu pomoći sa par savjeta. Iako ste uvjereni da imate vrhunski plan, nemojte prepuštati ništa slučaju. Evo par savjeta.

Popunite cijeli poslovni plan. Nemojte ostavljati prazne odgovore, i ukoliko niste sigurni o čemu se radi pitajte svog savjetnika, a možete ostavit i pitanje dolje u komentarima i ja ću vam pokušati pomoć.
Budite realni sa procjenom prihoda i troškova. Nemojte napuhati brojeve prilikom procjene. Postavite realne ciljeve koji se mogu dostići i pokušaje objasnit koji je razlog u jednom od pitanja. Morate biti svjesni da osobe koje procjenjuju ove radove nisu uvijek upoznate s vašom industrijom.
Obavezno predajte ponude da troškovnik. Zatražite ponude za opremu i usluge koje će te kupiti. Na taj način lako osigurate bod.
Javite se vašem savjetniku za zapošljavanje. Suradnja sa zavodom nosi ogromna 3 boda. Za e-mail i poziv tjedno vam treba 5 minuta.
Nabavite pisma suradnje. Zatražite pismo o poslovnoj suradnji od kolega, prijatelja, obitelji. Ovo pismo nije obvezujuće i osobno nisam čuo da ga itko provjerava. Još jedan lagani bod.

Ukoliko obavite stavke naveden iznad već ste na 10 bodova i na dobrom putu da osigurate sredstva.

 

Zavod mi je odbio plan, što sad?

Šansa je da vam plan neće proći. Što zbog neispunjenosti plana ili loše napisanog plana. Možda jer se niste dobro izrazili na papiru da predočite ideju ili su vam procjene troškova i prihoda loše izračunate. Ukoliko vam zavod odbije plan, dobit će te odbijenicu kao i bodove koje ste ostvarili. Evo stavke koje se ocjenjuju na vašem planu:

Kao što smo ranije naveli, maksimalan broj bodova je 26, a za prolaz vam je potrebno 16. Negativne bodove možete dobiti ako ste prije bili vlasnik obrta ili tvrtke te ukoliko niste surađivali sa zavodom.
Mišljenja sam da se rad na zavodu ocjenjuje subjektivno, stoga ostavite dobar dojam tijekom konzultacije i javite se savjetniku sa par pitanja tijekom procesa.

Ukoliko dobijete negativno ocjenjen poslovni plan imate pravo žalbe. Pregledajte obavijest o negativnoj ocjeni i sastavite žalbu na temelju stavki gdje su vam bodovi oduzeti.

Zaključak

Poticaji sa samozapošljavanje su odlična mjere za sve one koji se žele okušati u poduzetničkim vodama te ih iskoristiti kao izvor financiranja. Cijeli proces je jednostavan i gospoda u zavodu, barem po mom iskustvo su bili korektni. (Zadar). Ukoliko imate solidnu i isplativu ideju i koliko toliko korektan poslovni plan te se navodite sustavom bodovanja u pisanju, ne bi trebali imati problema pri dobivanju sredstava.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, ostavite ih u komentarima i rado ću vam pomoći. Uz ovu temu smo također obradili teme “Kako otvoriti paušalni obrt” i “Vođenje paušalnog obrt” stoga možete pročitati i njih za dodatne informacije.

Nadam se da vam je članak bio od pomoći i sretno u lovu na sredstva.

Ostavite komentar