Kako platiti porez na usluge iz EU? PDV i PDV-S obrazac, PDV ID, pristup e-Poreznoj …

Vjerojatno ste završili na ovoj stranici jer ste koristili usluge tvrtki izvan Hrvatske i dužni ste platiti PDV na njihove usluge, kao i predati PDV i/ili PDV-S obrasce, ali ne znate kako.

Vjerujemo da vas je većina ovdje radi korištenja platformi kao što su booking.com, AirBnb, Expedia, ali ovaj popis ovdje ne završava. Ukoliko ste koristili bilo kakve usluge izvan HR, dužni ste platiti 25% na taj iznos računa, u proračun Republike Hrvatske. Ovo se odnosi na plaćene oglase Facebook-a, Google Ads-a.

Ali nemate brige, ovdje smo kako bismo pojasnili sve pojmove vezane za ovaj proces ali i ponudili alternative, ako želite da vam ovo odradi neka treća osoba.

Od kuda krenuti?

Kako bismo lakše objasnili situaciju uzeti ćemo za primjer booking.com i njihove usluge iako proces je isti i za druge usluge na koje biste trebali plaćali PDV. Prije svega, kako biste mogli koristiti usluge i pravilno obračunavati PDV na ovakve usluge, potreban nam je PDV ID broj.

Što je to PDV-ID broj i gdje ga mogu zatražiti?

PDV identifikacijski broj ili skraćeno PDV-ID služi kako bi hrvatski porezni obveznici mogli poslovati na zajedničkom europskom tržištu, odnosno stjecati dobra te primati ili obavljati usluge unutar Europske unije. PDV-ID se dodjeljuje od strane porezne uprave te se razmjenjuje s drugim državama putem sustava VIES.

PDV id broj sastoji od formata HR[VAŠ-OIB] npr: HR66859988123.
Iako možda već pretpostavljate kako će vaš PDV ID izgledati, on nije aktiviran dok ne predate zahtjev za njega.

PDV-ID broj se može zatražiti na sljedeća 3 načina:

  • osobno kod poreznog referenta u nadležnoj poreznoj ispostavi
  • putem sustava e-Porezna uz vjerodajnicu sigurnosne razine 3
  • poštom preporučeno uz naznaku na pošiljci “Za dodjelu PDV ID broja”

Ukoliko želite osobno otići u poreznu i podnijeti zahtjev, ovdje možete skinuti formular, ispuniti ga i predati u poreznoj. Sam formular za predaju zahtjeva za PDV ID se zove P-PDV obrazac.

Plaćanje poreza kod obrta i kod paušalnih obrta

Za početak, osvrnuti ćemo se na osnovne informacije u vezi paušalnih obrta. Glavna razlika u odnosu na običan obrt je da se porez plaća paušalno. To znači da će te vi plaćati prethodno utvrđene iznose poreza u proračun Republike Hrvatske kvartalno, odnosno svaka 3. mjeseca.

Iznos ovog poreza sa utvrđuje u poreznoj upravi prilikom prijave vašeg obrta [***Dužni ste se prijavit na poreznu unutar od dana od početka rada] i baziran je na 2 stvari:

  • Iznos prireza mjesta u kojem vam je sjedište
  • te iznos koji očekujete da će te zaraditi u poslovnoj godini.

Nakon predaje RPO obrasca prilikom otvaranja paušalnog obrta  dobiti ćete rješenje sa iznosima te računom na koji morate vršiti uplate. Porez morate platiti do 20-og u mjesecu za prethodna 3 mjeseca. Primjer (Porez od 1.1 – 31.3 morate platiti do 20.4). Prilikom prijave u poreznu sami birate razred u koji želite ući, dok je generalno pravilo da izaberete najmanji. Isto tako treba naglasiti da paušalni obrtnici mogu biti van sustava PDV-a do iznosa od 300000,00 Kn prometa godišnje, te da nisi obveznici fiskalizacije ukoliko rade isključivo preko transakcijski (bankovnih) računa. Ukoliko planirate raditi s gotovinom, onda ste obveznik fiskalizacije.

Iznose pogledate na tablici ispod.

iznos poreza za paušalce 2019

Davanja državi

Uz prethodno navedeni porez koji plaćate kvartalno, tu je još nekolicina obaveza koje morate podmiriti kroz poslovanje. Počnimo sa najvećim davanjima.

Mirovinsko i zdravstveno osiguranje
Doprinosi su najveći trošak davanja državi i sastoje se od Mirovinskog i Zdravstvenog osiguranja, doprinosi za zapošljavanje te doprinosi za zaštitu na radu. Iznos ovih doprinosa je trenutno 1233,41 Kn za 2019 godinu. Iznos doprinosa se najčešće mijenja svake godine tako da obratite pozornost na to u 2020oj.

Članstvo Hrvatskoj obrtničkoj komori 
Troškovi članstva obrtničkoj komori iznose oko 80 kuna mjesečno. Dobra vijest za sve obrtnike je da novi obrtnici su oslobođeni plaćanja članstva godinu dana.

Doprinosi za opće korisne funkcije šuma (OKFŠ)
Relativno mali iznos od (0,0265%) od ukupnih godišnjih prihoda tvrtke ili obrta koji ste dužni podmiriti do travnja tekuće godine za prethodnu godinu.

Članarina turističkim zajednicama
Ukoliko se sjedište vašeg obrta nalazi u mjestima turističkih sredina dužni ste plaćati i članarinu turističkim zajednicama.  Generalno, iznos ovih davanja će ovisiti o pozicioniranosti mjesta na ljestvici turističkih mjesta i o djelatnosti obrta. Pošto određena mjesta u RH nemaju status turističkih mjesta, obrti sa sjedištima u njima nemaju ova davanja.

Knjigovodstvo i papirologija

Paušalni obrtnici također nisu obvezni imati knjigovođu što je još jedna prednost i trošak manje, ali isto tako ukoliko niste sigurni u to što radite, preporučam da se pod minimalno konzultirate s jednim kako ne biste imali problema prilikom predaje obrazaca i morali poreznoj odgovarati na upite. Nakon što pohvatate te osnovne korake, pošto su zahtjevi vrlo jednostavni, nećete imati problema voditi knjige sami. Važna stavka svega ovoga je da ne vodite poslovne knjige troškove i slično već samo primitke  Na temelju tih primitaka će porezna kasnije odrediti u koji porezni razred spadate dogodine. Evo knjiga koje morate voditi:

KPR obrazac
Knjiga primitaka gdje ste obavezni evidentirati gotovinske i bezgotovinske iznose.
PO-SD Obrazac
Najkasnije do 15.1 ste dužni predati PO-SD obrazac koji popunjavate na temelju podataka iz KPR. PO-SD obrazac je izvješće vašeg poslovanja u kalendarskoj godini.

Ekipa iz plavog ureda koji su specijalizirani za ovakve stvari i dijeli ogromnu količinu informacija po pitanju poslovanja su kreirali Excel tablicu koja će vam olakšati život. Možete ju preuzeti ovdje.

Moja preporuka također je da si kreirate e-građanin račun kako bi imali pristup e-poreznoj gdje će te dobiti na uvid vaša stanja. Za pristup e-poreznoj trebate certifikat 4 razine. Možete ga kupiti u Fini, ali je apsolutno nepotreban. Vaša osobna ima dopuštenje razine 4. Kupite pametni čitač kartica koji možete naći u svakom trgovini informatičke opreme (100njak Kn), skinete software i spremni ste

Zaključak

Vođenje obveza paušalnog obrta je relativno jednostavan proces i u odnosu na sve ostale poslovne subjekte u Republici Hrvatskoj definitivno najjednostavniji i najjeftiniji. Dobro istražite informacije za vođenje KPR i predaje PO-SD obrasca, plaćajte svoje obaveze, doprinose i porez na vrijeme i nećete imati problema.

Nadam se da su vam informacije bile korisne. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno ih ostavite u komentarima i pokušat ću vam pomoći. Uz ovu temu smo također obradili teme “Kako otvoriti paušalni obrt”.

Ostavite komentar